Posted:
am
Comments: 0

Ce este vitiligo?
Vitiligo este o afectiune caracterizata prin aparitia de pete albe pe suprafata pielii, ca urmare a depigmentarii acesteia. Petele sunt provocate de distrugerea sau slabirea melanocitelor (celule pigmentare, responsabile de culoarea naturala a pielii) iar rezultatul direct este pierderea sau oprirea producerii pigmentului. Mainile, incheieturile, spatele, gatul si fata sunt cel mai frecvent afectate de vitiligo.
Multi doctori si cercetatori sunt de parere ca vitiligo este o afectiune a sistemului autoimun. Desi nu se stie exact ce provoaca acest raspuns autoimun, tot mai multe sunt descoperite in fiecare an. Vitiligo afecteaza doar culoarea pielii. Textura si celelalte calitati raman normale.
Aceasta afectare cronica a pigmentarii pielii se mai numeste si Leucoderma si nu este o boala infectioasa. Majoritatea persoanelor afectate dezvolta aceasta afectiune inainte de douazeci sau pana in patruzeci de ani.
Tratamentul este considerat dificil intrucat necesita agenti de repigmentare, terapie cu lumina sau transplant de piele. In consecinta, remediile holistice naturale pentru Vitiligo sunt, de cele mai multe ori, preferate in locul tratamenelor complexe traditionale.
Cum poate ameliora mierea de albine efectele vitiligo?
Mierea este unul dintre cele mai accesibile, eficiente si simple remedii naturale pentru vitiligo pe care oricine care are aceasta afectiune ar trebui sa o folosesca pentru a avea o piele sanatoasa si hidratata. Este recomandat sa folositi miere cumparata de la producatori de incredere sau din magazine cu produse organice, intrucat mierea din surse neverificate nu contine elementele necesare unei pieli cu nevoi speciale.
Exista cateva metode cunoscute de folosire a mierii ca remediu natural pentru vitiligo insa, pentru un efect benefic, este pot fi intrebuintate simultan, cel putin administrarea interna si aplicarea topica (sub ce forma se doreste).
Prima metoda presupune consumarea a minim unei linguri de miere de albine zilnic. De retinut este necesitatea folosirii mierii organice si nu a celei procesate, pentru a beneficia de o cantitate suficienta de minerale si vitamine.
Cea de-a doua metoda presupune folosirea mierii ca tratament topic. Se aplica mierea simpla pe zonele afectate; se lasa sa actioneze intre 30 de minute – 1 ora. Se clateste cu apa calduta, fara sapun, ca sa nu se inlature nutrientii benefici de pe suprafata pielii si pentru a nu lasa pielea uscata si iritata.
Cea de-a treia metoda are la baza un studiu facut asupra cazului unui barbat de 34 de ani fara cazuri de vitiligo in familie, care a sesizat aparitia petelor albe intr-o perioada de maxim stres in viata sa. In ciuda diagnosticarii timpurii si a administrarii unor medicamente conventionale, nu s-a inregistrat nicio ameliorare. Atunci, pacientul a incercat un remediu natural compus din miere de albine, suc de ceapa rosie si decoct de ovaz (10 grame de ovaz fiert in 150 de ml de apa pentru 12-15 minute). Acest mix natural a fost aplicat in fiecare seara timp de 20 de zile (cu 4 zile pauza) iar ziua subiectul s-a expus la lumina razelor solare pentru 15-20 de minute (cu o ora inainte de pranz) pana la repigmentarea completa a leziunilor. Dupa 17 luni de tratament, afectiunea parea stabilizata dar si procesul de repigmentare a fost foarte lent. Aceasta formula topica este foarte bogata in antioxidanti cu proprietati anti-inflamatorii, in nutrienti care imbunatatesc si hranesc pielea, iar expuerea la soare stimuleaza procesul de melanogeneza (sinteza melaninei ). Aplicarea folmulei naturale a rezultat in repigmentarea completa, fara reactii adverse; totodata, nu exista studii extinse care sa garanteze succesul acestor trei metode in tratarea vitiligo.
Un supliment apicol romanesc, adjuvant in ameliorarea Vitiligo
Ing. Victor Bogdan, membru al Societatii Romane de Apiterapie – a creat un supliment alimentar dintr-o combinatie de produse ale stupului cu rezultate exceptionale in cazul multor boli. A ajuns la acesta formula, Apisan Forte, pornind de la observatiile unui medic german, care afirma ca apicultorii nu se imbolnavesc de inima niciodata. Iar inginerul suferea de o afectiune a inimii. Si-a cumparat stupi si pe masura ce obtinea mierea, descoperea si proprietatile produselor adiacente ale stupului, precum pastura. Desi nu are studii stiintifice in spate, acest produs a primit aprobarea Ministerului Sanatatii de a deveni supliment alimentar. Beneficiile lui au fost apreciate cu aur la saloanele de inventii de la Geneva, Bruxelles si Bucuresti. Asociatia Inventatorilor din Hong Kong au vazut in acest supliment alimentar inventia anului 2008.
Ing. Victor Bogdan sustine ca produsul sau are impact benefic asupra mai multor afectiuni. Insa concluziile pe care le-a tras si directiile pe care le-a urmat in crearea lui, au de-a face importanta acizilor nucleici din produsele stupului.
Il citeaza, spre exemplu, pe cercetatorul german Sigmund Schmidt, specialist in tratarea cancerului, care preciza intr-una dintre lucrarile sale: „Facand apel la cunostintele generale despre codificarea informatiei genetice, stim ca in celulele germinale ale organismului nostru purtatorii ereditatii – acizii nucleici – contin informatii exacte nu numai despre planul de constructie al corpului nostru, ci si instructiuni pentru intreaga viata, planul de activitate al celor peste 200 de bilioane de celule, informatii exacte de lucru pentru toate organele si celulele. Pe masura ce omul inainteaza in varsta, din ce in ce mai frecvent survin greseli in transcrierea cu acizi nucleici a informatiei, putand apareaafectiuni la nivelul celulelor si organelor”.
Iar in stup, acizii nucleici sunt la ei acasa. Ajungand la pacient pe o cale manufacturata, care nu le afecteaza calitatile tamaduitoare, acizii nuclezici din produsele stupului ajungand la celulele cu deficit, sunt cheia restabilirii echilibrului in organism, potrivit Ing. Victor Bogdan. Iar celulele cu deficit, in cazul vitiligoului sunt, asa cum am stabilit de la inceptul materialului, melanocitele. Prin urmare, daca Apisan Forte produce schimbari la nivelul pielii afectate de vitiligo, acest lucru se datoreaza actiunii produsului apicol asupra melanocitelor.