Posted:
am
Comments: 0

Oricine are cel putin o cunostinta care sustine ca are pielea sensibila. In mare parte este efectul fluxului continuu de produse si mesaje care inunda spatiul publicitar. Medicii esteticieni, dermatologii si cosmeticienii inregistreaza un numar tot mai mare de persoane care le trec pragul si sustin ca au aceasta afectiune. Ce trebuie sa stii despre managementul pielii sensibile, in calitate de cosmetician?
Intr-un studiu condus de Societatea Internationala de Dermatologie, 44.6 % din 994 de participanti au sustinut ca au pielea foarte sensibila. Aceste persoane aveau pielea uscata sau mixta, deschisa la culoare, cu anumite afectiuni dermatologice si care aveau o reactie sporita la produse cosmetice si la factorii de mediu, in comparatie cu cei care raportau un grad redus de sensibilitate a pielii sau absenta acesteia.
Nu doar un simptom, ci o afectiune
Pielea sensibila nu mai este demult vazuta doar ca un simptom, a devenit acceptata drept o afectiune. Definitia clinica pentru pielea sensibila include senzatii neobisnuite de usturime, arsura, durere, mancarime si gadilare ca raspuns la factori multipli, fizici, chimici, psihologici sau hormonali. Eritemul (inrosire a pielii care paleste la apasare) nu este considerat o caracteristica implicita, dar poate aparea frecvent.
Inrosirea pielii
Psoriasis, eczema, dermatita de contact si rozaceea sunt asociate invariabil cu pielea sensibila. Eritem generalizat, bufeuri episodice, papule rosiatice si pustule, acestea sunt simptomele clasice ale rozaceei. Produsele topice pentru rozacee, medicamentele si tratamentele folosesc ingrediente anti-inflamatorii pentru a reduce dilatatia vaselor de sange si pentru a reduce factorii care declanseaza sau agraveaza simptomele.
Obiectivul tratamentului rozaceei este reducere rosetei si a reactivitatii vasculare, neutralizarea radicalilor liberi sau a speciilor de oxigen reactiv, inhibarea functiilor imune si alimentarea functiilor celulare.
Inflamatia este doar o parte a sindromului rozaceei, incat iritatia locala duce la vasodilatatie, eritem, hipoxia (pierderea oxigenului) si neovascularizare si fibrozare prelungita. Evitarea anumitor ingrediente si tratamente este esentiala in reducerea aspectului si a inflamatiei specifice rozaceei. Si aici ne referim la acele tratamente de intinerire care provoaca intentionat o inflamatie la nivelul pielii (peeling-uri, mezoterapie cu microace) bazandu-se pe capacitatea naturala de regenerare si de reinnoire a tesutului. Aceste proceduri sustin ca pot face pielea sa arate mai tanara si mai sanatoasa, desi exista studii care indica faptul ca organismul nu se recupereaza niciodata 100% (deci in niciun caz 110%) atunci cand este afectat.
Usturimea pielii
Senzatia de usturime simtita de persoanele cu piele sensibila este o reactie nervoasa in urma actiunii unor stimuli. Factori declansatori precum substante chimice si poluante stimuleaza receptorii care elibereaza neuropeptide pentru a provoca raspunsul inflamator. Neuropeptidele au un rol important in procesul de reparare a tesutului insa, in egala masura, sunt active in sensibilizarea pielii in cazul urticariei, a rozaceei, a psoriazisului si a dermatitei atopice. Sensiblitatea poate fi resimtita ca reactie la diversi declansatori care sunt intretinuti prin expunere cronica.
Ce are de facut cosmeticianul?
Managementul pielii sensibile trebuie sa faca parte din doctrina cosmeticianului. Identificand factorii declansatori ai pielii sensibile a clientului, se poate construi un plan eficient de tratament. Exista o gama larga de ingrediente care sunt benefice pentru pielea sensibila atat pentru tratamentul profesionist de la salon cat si pentru intretinerea facuta acasa. Totodata, cosmeticianul trebuie sa poata trage si concluzia ca, in anumite cazuri, este vorba despre o piele fals-sensibila. O serie de intrebari potrivite vor identifica care sunt produsele sau obiceiurile de ingrijire a pielii a clientului care provoaca reactii, pentru a se putea trece la un tratament corespunzator.
Cate ceva despre tratamentul cosmetic al pielii sensibile realizat la Apiestetic.